Resedagboken 22/7 2013, Klaipeda

Mellanlandning och på väg mot Kuriska Nästet.

Vi har precis ätit frukost och skall snart ta den lilla färjan över till Kuriska Nästet ifrån Klaipeda. Den här staden har varit tysk vilket märks på hus, namn och att det är många tyska turister. Staden hette tidigare Memmelburg. Kuriska näset som hänger ihop med det som idag heter Kaliningrad som tidigare hette Königsberg var tyskt i 700 år tills slutet av andra världskriget. Så att det ser lite annorlunda ut här på Näset och i gamla delen av Klaipeda är inte så konstigt.

Hit kan man åka färja från Sverige, Karlshamn. Vi tror att vi såg vår första svensk i går. I år stannade vi bara en natt och det är lite väntan på att åka vidare. Nu börjar vi komma nära vår hemresa vilket känns lite skönt och lite som det alltid gör när man kommer till slutet av en resa, lite vemodigt och rastlöst. Nu skall vi ut på näset i två dagar, lite skillnad mot förra året då vi var där i 12 dagar. Vädret skall tydligen blir lite si och så. Så vi får se hur mycket vandrande det blir längs med den 6 mil långa stranden… Vi kommer inte att ha wifi där vi bor så dagboken får ligga nere lite nu några dagar.

Vi kommer att bo i Nida, som är en liten stad som ser ut som att den låg i Skåne/Danmark/Tyskland. Mycket turister ifrån Litauen, Vitryssland, Ryssland och Tyskland. Och denna fantastiska strand där man kan välja en egen bit av stranden utan problem, bara du och Östersjön. Lite magiskt. Första gången vi var över i Baltikum så hade vi inte förstått att hela den baltiska kusten är en enda lång sandstrand med mycket lite folk. Så gillar man öde stränder så är det perfekt här.

Just nu lyser solen in genom hotellrummet och snart tar vi båten över till Näset. Skall bli skoj att återse näset igen, nu blir det vår tredje gång vi är på Kuriska Näset och Nida.

Lkaipeda

Christina går längs med hamnen och vårt hotell för en natt, Old Mill, som ligger mellan gästhamnen och floden in från lagunen.

 

Klaipeda

En bit av floden som rinner förbi gamla stan och ut i lagunen

Klaipeda

Husen ser lite mer tyska ut här i den gamla delen av staden.

 

Klaipeda

Lunch ställe i gamla stan, väldigt populärt – får inte åka motorcykel här alltså…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *